Ιστορικά στοιχεία - ΠΡΙΑΝΣΟΣ

Στο λόφο Κάστελος λίγο πριν αρχίσουμε να ανεβαίνουμε τα Αστερούσια όρη αριστερά στο δρόμο μας βλέπουμε την έδρα της αρχαίας Πριανσού. Χτισμένη στην κορυφή του λόφου επέβλεπε και επόπτευε της ανατολικής περιοχής της μεσαρίτικης πεδιάδας, ενώ με το επίνειό της στη θάλασσα, την Είνατο ασκούσε νόμιμο εμπόριο ή πειρατικές επιδρομές, όπως τουλάχιστον μας αφήνει να εννοήσουμε η σχετική επιγραφή συνθήκης μεταξύ της Πριανσού, Γόρτυνα και Ιεράπετρας και αναφέρεται στη μεταξύ τους εξίσου διανομή της λείας από τις πειρατικές επιδρομές.

Στην ίδια συνθήκη αναφέρεται ότι η Πριανσός και η Ιεράπυτνα προχώρησαν στην σύναψη συνθήκης ισοπολιτείας, πράγμα που σημαίνει ότι ο κάτοικος την κάθε πολύς από αυτές θα μπορούσε να εγκατασταθεί ως ισοπολίτης στην άλλη πολιτεία, να συνάπτει γάμο, να αποκτήσει περιουσία και γαιοκτησία, να συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις της πολιτικής κοινωνικής οικονομικής ζωής ισότιμα και ελεύθερα. Φαίνεται ότι η πόλη αντιμετώπισε πρόβλημα διόγκωσης ακτημόνων και είχε έρθει σε ρήξη με την Ιεράπυτνα που αντιμετώπιζε επίσης το ίδιο πρόβλημα.

Η πρώτη αναφορά της πολιτείας - παρά το μέγεθος και τη δύναμή της που αποδείχνεται από το πλήθος και την ομορφιά των νομισμάτων της - από τους αρχαίους συγγραφείς γίνεται από τον Στράβωνα ο οποίος την τοποθετεί σε απόσταση εκατόν εβδομήντα σταδίων από τη Γόρτυνα και εβδομήντα από τη Θάλασσα. Η πολιτεία επίσης συνυπογράφει στην περίφημη συνθήκη των τριάντα πόλεων με την Τέω της Φρυγίας για την εγγύηση προστασίας του ιερού του Διόνυσου, καθώς και στη συμμαχία των ελληνικών πόλεων με τον Ευμένη το ΙΙ της Περγάμου κατά το 170. π.χ.

Τα νομίσματά της είναι πολλά και στη μια όψη τους σταθερό μοτίβο έχουν άλλοτε μόνο την τρίαινα και τη λέξη ΠΡΙΑΝΣΙΕΩΝ, κι άλλοτε με την κεφαλή του Ποσειδώνα. Η άλλη όψη φέρει άλλοτε τη θεά Υγεία να φορά χιτώνα και να είναι καθισμένη σε θώκο, άλλα την κεφαλή του Απόλλωνα, άλλα τη θεά Αθηνά και άλλα διάφορες νύμφες. Μια στήλη που βρέθηκε χτισμένη στη Βενετία στον τοίχο του μεγάρου Sernagiotto δίπλα στη γέφυρα Rialto περιείχε και από τις δυο πλευρές της τη συνθήκη Πριανσίων, Γορτυνίων και Ιεραπυτνίων που προαναφέραμε.. Στην πολιτεία γίνονταν η περίφημη για την αρχαιότητα γιορτή της εφηβείας που ονομαζόταν εδώ Δρομήια, όταν τα μέλη της "αγέλας" ολοκλήρωναν την εκπαίδευσή τους και περνούσαν από την εφηβεία στην άνδρωση. Σύμφωνα με το τελετουργικό της γιορτής οι νέοι συμβολικά σκότωναν την εφηβική τους ηλικία βγάζοντας τα ρούχα τους και φορώντας τα ανδρικά που τους έφερναν στη θέση του πολίτη.

Στους εμφύλιους πόλεμους της περιόδου 200 - 184 η Πριανσός ήταν σύμμαχος της Γόρτυνας και πολέμησε μαζί της εναντίον της Κνωσού, ενώ φαίνεται ότι και τοξότες της πολιτείας συμμετείχαν ως μισθοφόροι στους πολέμους των βασιλείων και της Ρώμης είτε στο στρατό του ενός από τους αντιπάλους είτε και στους δυο στρατούς.

Γνωρίζουμε ότι την Πριανσό επέλεξε ο μεγάλος μουσικός τραγουδιστής κιθαρωδός και ορχιστής του 2ου π.χ. αιώνα Μενεκλής για να δώσει μια "συναυλία" παρουσιάζοντας έργα παλαιών ποιητών που υμνούσαν τους τοπικούς θεούς και ήρωες. Δυστυχώς δεν σώθηκαν οι ύμνοι - τραγούδια αυτά. Η Πριανσός είχε τη φήμη της καλλιεργημένης πόλης με ανεβασμένο πνευματικό επίπεδο των κατοίκων γιατί είναι από τις λίγες πολιτείες που οργανώνουν πνευματικές εκδηλώσεις, ποιητικούς, χορευτικούς και μουσικούς αγώνες και άλλες πνευματικές εκδηλώσεις και τιμούσε τους καλλιτέχνες. Προστάτης της πόλης ήταν ο Σκύλιος Δίας .

Στα χρόνια της ρωμαϊκής κατάκτησης της Κρήτης και μέχρι τον 3ο μεταχριστιανικό αιώνα η πολιτεία φαίνεται πως άκμασε και πάλι και αναπτύχθηκε πολύ. Για πρώτη φορά παρατηρείται η κατοίκηση έξω από τα καθιερωμένα της όρια και από ότι γνωρίζουμε κατά τη χρονολογία αυτή θα πρέπει η πολιτεία να μετακινήθηκε, να "κατέβηκε" από το λόφο και να μεταφέρθηκε στο σημερινό χωριό Κάτω Καστελιανά.

Πάντως κατά την Βενετσιάνικη εποχή στη θέση της χτίστηκε το Castel de Belvedere του οποίου τα ερείπια σώζονται ακόμη στην κρυφή του λόφου τονίζοντας τη σημαντικότητά του η θέα από την κορυφή του λόφου τόσο προς τα ανατολικά στα Λασιθιώτικα βουνά, όσο και προς τα βόρεια με τους κατάφυτους και καταπράσινους γήλοφους είναι θαυμάσια. Πανέμορφη όμως και η αίσθηση που παίρνει ο επισκέπτης που θα αποφασίσει να ανέβει στο λόφο, όταν αισθάνεται κυρίαρχος του μεγάλου κάμπου της Μεσαράς που απλώνεται ανεμπόδιστα μπροστά του, κοιτάζοντας προς τα δυτικά.


Περισσότερα πληροφοριακά στοιχεία και φωτογραφικό υλικό θα μπορέσετε να βρείτε στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση : http://lavyrinthos.spaces.live.com/

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Νόμιμη ή παράνομη -νόμιμη ή παράνομη -νόμιμη ή παράνομη, η λειτουργία του πυρηνελαιουργείου.

Ο τίτλος του συγκεκριμένου θέματος μάς δείχνει την κοροϊδία και τον εξευτελισμό των θεσμών και των νόμων, καθώς κάπως έτσι, όσα χρόνια προσπαθούμε να διαλευκάνουμε το αυτονόητο, μας εμπαίζουν "κάποιοι". Ο ένας αναιρεί τον άλλον και η μία απόφαση την άλλη.
Μας θεωρούν παιδιά; Ας τους αντιμετωπίσουμε, λοιπόν, ως παιδιά.

Τα παρακάτω αναφέρονται στην ηλεκτρονική σελίδα των επιχειρήσεων Ανδρουλάκη και σχολιάζονται από εμάς με όλη την αφέλεια που χαρακτηρίζει ένα μικρό παιδί, παραθέτοντας εύλογα ερωτήματα. Έχοντας απομονώσει (για να μην γινόμαστε κουραστικοί) αυτά που μας προκάλεσαν εντύπωση.

"Η μονάδα αυτή, η δυνατότητα της οποίας φτάνει τους 400 τόνους πυρήνα το εικοσιτετραώρο και είναι ισχύος άνω των 700 ίππων, κατασκευάστηκε μέσα σε τέσσερις μήνες και λειτούργησε το 2001 για πρώτη φορά σε πειραματικό στάδιο."

Μήπως το χρονικό διάστημα της κατασκευής του, που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παρά εντυπωσιακό για τα Ελληνικά δεδομένα, ήταν τέτοιο έτσι ώστε να μην σας πάρει χαμπάρι κανείς;

"Από την σεζόν 2001-2002 η μονάδα είναι έτοιμη να δεχθεί το 100% της παραγωγής ελαιοπυρήνα των εργοστασίων της περιχής, αλλά και ολόκληρου του νομού Ηρακλείου, καθώς πληροί και τις πιο σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές βάσει των οποίων κατασκευάστηκε."

Θα συμφωνήσουμε ίσως για το ότι έχει τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές μέχρι το σημείο της παραγωγής. Από 'κεί και πέρα όμως όλα τα στοιχεία αποδεικνύουν τις τρομερές ελλείψεις στον τομέα της διαχείρησης των αποβλήτων.

" Ξεκινώντας από την επιλογή του χώρου, που προέκυψε ύστερα από υπόδειξη μηχανικού έπειτα από μελέτη χαρτών και αεροφωτογραφιών για την εξεύρεση της πιο κατάλληλης γεωμορφολογικά περιοχής, μέχρι την εγκατάσταση της μονάδας, όλα έγιναν με ιδιαίτερη προσοχή και με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. Τηρήθηκαν στο ακέραιο οι όροι της περιβαλλοντικής μελέτης, η μονάδα απέχει περισσότερο από ένα χιλιόμετρο από κατοικημένη περιοχή και βρίσκεται σε σημείο απομακρυσμένο ακριβώς για να μη δημιουργεί κανένα πρόβλημα. "

Ξεκινάμε από τις μελέτες, που μάλλον δε μελετήσατε καλά, και σας αντιπαραθέτουμε περιβαντολλογικές μελέτες της περιοχής , και χάρτες GR431008 από προγράμματα προστασίας της περιοχής που εδρεύει το εργοστάσιο. Όσο για το θέμα της απόστασης από κατοικημένη περιοχή, σας ενημερώνουμε ότι, δυστυχώς για όλους μας, δεν ισχύει η απόσταση, καθώς δεν έχουν όρια ούτε ο ουρανός (ατμοσφαιρική ρύπανση ) ούτε ο υδροφόρος ορίζοντας, που γνωρίζουμε όλοι μας πόσο σημαντικός είναι για την περιοχή μας, αφού εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει μειωθεί σημαντικά και το να μολύνουμε τον ήδη μη επαρκή θεωρείται "έγκλημα". Επίσης κάνοντας μία παρένθεση στο συγκεκριμένο σημείο θα έπρεπε να εστιάσουμε ξανά στο σημείο του πόσο γρήγορα κατασκευάστηκε το εργοστάσιο, καθώς εφόσον έχετε την δυνατότητα να εξαφανίζεται ένα ολόκληρο χωριό, το οποίο βρίσκεται σε ακτίνα μικρότερης του ενός χιλιομέτρου, και δεν αναφέρετε πουθενά στις μελέτες που καταθέσατε, και αμέσως μετά να ξαναεμφανίζεται, τότε δεν θα πρέπει να μένουμε έκπληκτοι για το χρονικό διάστημα της κατασκευής του εργοστασίου. Για όσους δεν γνωρίζουν καλά την περιοχή αναφερόμαστε στο χωριό Φιλίππους. Τελειώνοντας τον συγκεκριμένο σχολιασμό και για να μην θεωρηθούμε γραφικοί σας αντιπαραθέτουμε και ερώτημα Βουλευτή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.


"Παράλληλα όμως ακολουθούν το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της περιοχής και την παροχή κινήτρων στους νέους να μην εγκαταλείπουν την ύπαιθρο. Φιλοσοφία που εφαρμόζεται και στην πράξη, αφού απασχολείται κατ’ εξοχήν ντόπιο εργατικό δυναμικό για την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων σε προσωπικό."

Μα φυσικά και θα απασχολούσατε προσωπικό από την περιοχή που εδρεύει το εργοστάσιο, καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να φιμώσετε μια μερίδα από τους αγανακτισμένους πολίτες της περιοχής. Όσο για το θέμα της μη εγκατάλειψης της υπαίθρου που θεωρείται ότι συμβάλλετε, απλά θα σας ενημερώσουμε ότι δε θα υπάρχει ύπαιθρος σε λίγα χρόνια για να την εγκαταλείψει κάποιος.

Σημείωση: Ελπίζουμε να μας συγχωρήσετε για τα πιθανά ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη που θα ανακαλύψετε στα αναγραφόμενα που υπάρχουν στην ηλεκτρονική σελίδα των επιχειρήσεων Ανδρουλάκη, καθώς τα αφήσαμε με σκοπό να σας δείξουμε άλλη μία προχειρότητα στον βωμό της βιασύνης που μάλλον χαρακτηρίζει την εν λόγω εταιρεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: