Ιστορικά στοιχεία - ΠΡΙΑΝΣΟΣ

Στο λόφο Κάστελος λίγο πριν αρχίσουμε να ανεβαίνουμε τα Αστερούσια όρη αριστερά στο δρόμο μας βλέπουμε την έδρα της αρχαίας Πριανσού. Χτισμένη στην κορυφή του λόφου επέβλεπε και επόπτευε της ανατολικής περιοχής της μεσαρίτικης πεδιάδας, ενώ με το επίνειό της στη θάλασσα, την Είνατο ασκούσε νόμιμο εμπόριο ή πειρατικές επιδρομές, όπως τουλάχιστον μας αφήνει να εννοήσουμε η σχετική επιγραφή συνθήκης μεταξύ της Πριανσού, Γόρτυνα και Ιεράπετρας και αναφέρεται στη μεταξύ τους εξίσου διανομή της λείας από τις πειρατικές επιδρομές.

Στην ίδια συνθήκη αναφέρεται ότι η Πριανσός και η Ιεράπυτνα προχώρησαν στην σύναψη συνθήκης ισοπολιτείας, πράγμα που σημαίνει ότι ο κάτοικος την κάθε πολύς από αυτές θα μπορούσε να εγκατασταθεί ως ισοπολίτης στην άλλη πολιτεία, να συνάπτει γάμο, να αποκτήσει περιουσία και γαιοκτησία, να συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις της πολιτικής κοινωνικής οικονομικής ζωής ισότιμα και ελεύθερα. Φαίνεται ότι η πόλη αντιμετώπισε πρόβλημα διόγκωσης ακτημόνων και είχε έρθει σε ρήξη με την Ιεράπυτνα που αντιμετώπιζε επίσης το ίδιο πρόβλημα.

Η πρώτη αναφορά της πολιτείας - παρά το μέγεθος και τη δύναμή της που αποδείχνεται από το πλήθος και την ομορφιά των νομισμάτων της - από τους αρχαίους συγγραφείς γίνεται από τον Στράβωνα ο οποίος την τοποθετεί σε απόσταση εκατόν εβδομήντα σταδίων από τη Γόρτυνα και εβδομήντα από τη Θάλασσα. Η πολιτεία επίσης συνυπογράφει στην περίφημη συνθήκη των τριάντα πόλεων με την Τέω της Φρυγίας για την εγγύηση προστασίας του ιερού του Διόνυσου, καθώς και στη συμμαχία των ελληνικών πόλεων με τον Ευμένη το ΙΙ της Περγάμου κατά το 170. π.χ.

Τα νομίσματά της είναι πολλά και στη μια όψη τους σταθερό μοτίβο έχουν άλλοτε μόνο την τρίαινα και τη λέξη ΠΡΙΑΝΣΙΕΩΝ, κι άλλοτε με την κεφαλή του Ποσειδώνα. Η άλλη όψη φέρει άλλοτε τη θεά Υγεία να φορά χιτώνα και να είναι καθισμένη σε θώκο, άλλα την κεφαλή του Απόλλωνα, άλλα τη θεά Αθηνά και άλλα διάφορες νύμφες. Μια στήλη που βρέθηκε χτισμένη στη Βενετία στον τοίχο του μεγάρου Sernagiotto δίπλα στη γέφυρα Rialto περιείχε και από τις δυο πλευρές της τη συνθήκη Πριανσίων, Γορτυνίων και Ιεραπυτνίων που προαναφέραμε.. Στην πολιτεία γίνονταν η περίφημη για την αρχαιότητα γιορτή της εφηβείας που ονομαζόταν εδώ Δρομήια, όταν τα μέλη της "αγέλας" ολοκλήρωναν την εκπαίδευσή τους και περνούσαν από την εφηβεία στην άνδρωση. Σύμφωνα με το τελετουργικό της γιορτής οι νέοι συμβολικά σκότωναν την εφηβική τους ηλικία βγάζοντας τα ρούχα τους και φορώντας τα ανδρικά που τους έφερναν στη θέση του πολίτη.

Στους εμφύλιους πόλεμους της περιόδου 200 - 184 η Πριανσός ήταν σύμμαχος της Γόρτυνας και πολέμησε μαζί της εναντίον της Κνωσού, ενώ φαίνεται ότι και τοξότες της πολιτείας συμμετείχαν ως μισθοφόροι στους πολέμους των βασιλείων και της Ρώμης είτε στο στρατό του ενός από τους αντιπάλους είτε και στους δυο στρατούς.

Γνωρίζουμε ότι την Πριανσό επέλεξε ο μεγάλος μουσικός τραγουδιστής κιθαρωδός και ορχιστής του 2ου π.χ. αιώνα Μενεκλής για να δώσει μια "συναυλία" παρουσιάζοντας έργα παλαιών ποιητών που υμνούσαν τους τοπικούς θεούς και ήρωες. Δυστυχώς δεν σώθηκαν οι ύμνοι - τραγούδια αυτά. Η Πριανσός είχε τη φήμη της καλλιεργημένης πόλης με ανεβασμένο πνευματικό επίπεδο των κατοίκων γιατί είναι από τις λίγες πολιτείες που οργανώνουν πνευματικές εκδηλώσεις, ποιητικούς, χορευτικούς και μουσικούς αγώνες και άλλες πνευματικές εκδηλώσεις και τιμούσε τους καλλιτέχνες. Προστάτης της πόλης ήταν ο Σκύλιος Δίας .

Στα χρόνια της ρωμαϊκής κατάκτησης της Κρήτης και μέχρι τον 3ο μεταχριστιανικό αιώνα η πολιτεία φαίνεται πως άκμασε και πάλι και αναπτύχθηκε πολύ. Για πρώτη φορά παρατηρείται η κατοίκηση έξω από τα καθιερωμένα της όρια και από ότι γνωρίζουμε κατά τη χρονολογία αυτή θα πρέπει η πολιτεία να μετακινήθηκε, να "κατέβηκε" από το λόφο και να μεταφέρθηκε στο σημερινό χωριό Κάτω Καστελιανά.

Πάντως κατά την Βενετσιάνικη εποχή στη θέση της χτίστηκε το Castel de Belvedere του οποίου τα ερείπια σώζονται ακόμη στην κρυφή του λόφου τονίζοντας τη σημαντικότητά του η θέα από την κορυφή του λόφου τόσο προς τα ανατολικά στα Λασιθιώτικα βουνά, όσο και προς τα βόρεια με τους κατάφυτους και καταπράσινους γήλοφους είναι θαυμάσια. Πανέμορφη όμως και η αίσθηση που παίρνει ο επισκέπτης που θα αποφασίσει να ανέβει στο λόφο, όταν αισθάνεται κυρίαρχος του μεγάλου κάμπου της Μεσαράς που απλώνεται ανεμπόδιστα μπροστά του, κοιτάζοντας προς τα δυτικά.


Περισσότερα πληροφοριακά στοιχεία και φωτογραφικό υλικό θα μπορέσετε να βρείτε στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση : http://lavyrinthos.spaces.live.com/

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Ερώτηση των βουλευτών του Συν. για το τραγικό εργατικό ατύχημα σε πυρηνελαιουργείο στη Κρήτη

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Ερώτηση - ΑΚΕ
Προς τους κ. κ. Υπουργούς:
- Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας
- ΠΕΧΩΔΕ

ΘΕΜΑ: Χαριστική αδειοδότηση εταιρείας από τη Γεν. Γραμμ. Περιφέρειας Κρήτης αιτία πρόκλησης σοβαρού εργατικού ατυχήματος;

Δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου αναφέρονται στον τραυματισμό έξι εργαζομένων σε σοβαρό εργατικό ατύχημα, που συνέβη μετά από έκρηξη σε πυρηνελαιουργείο, στη θέση Γαζέπη Μύλος του Δήμου Αρκαλοχωρίου στην Κρήτη, λόγω διαρροής εξανίου,.

Το εν λόγω πυρηνελαιουργείο, άρχισε να λειτουργεί από την εταιρεία "Γιαννούλη" λίγες ημέρες πριν το ατύχημα, παρά τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων της περιοχής και την άρνηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου να χορηγήσει άδεια λειτουργίας στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Σημειωτέον ότι στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις λειτουργούσε επιχείρηση με την επωνυμία ΟΜΕΛΒΑ, που έκλεισε αρχές 10ετίας του 1990.

Σ’ αυτές τις εγκαταστάσεις η εταιρεία «Γιαννούλη» αποφάσισε να ξεκινήσει τη λειτουργία του πυρηνελαιουργείου και ζήτησε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου ανανέωση της άδειας λειτουργίας του. Η αίτηση απορρίφθηκε για τον κύριο λόγο ότι ο νόμος απαιτεί "για την ανανέωση ή την τροποποίηση ως προς το φορέα άδειας λειτουργίας δραστηριότητας δε θα πρέπει να έχει διακοπεί οριστικά η λειτουργία της δραστηριότητας".

Παρά την απορριπτική απόφαση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, η Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας Κρήτης έκανε δεκτή την αίτηση της εταιρείας και ακύρωσε την απόφαση περί μη ανανέωσης άδειας λειτουργίας του πυρηνελαιουργείου.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει ασκήσει 2 αιτήσεις ακύρωσης και αναστολής, στο ΣτΕ, κατά της απόφασης της Περιφέρειας Κρήτης περί τήρησης των περιβαλλοντικών όρων από το εργοστάσιο και κατά της απόφασης της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία έκανε δεκτή την αίτηση της εταιρείας και ακύρωσε την απόφαση της Ν.Α. περί μη ανανέωσης άδειας λειτουργίας του εργοστασίου.

Όμως, μετά το πρόσφατο εργατικό ατύχημα, σοβαρά ερωτηματικά προκύπτουν, τόσο με τη σκοπιμότητα χορήγησης άδειας λειτουργίας του εργοστασίου από τη Γεν. Γραμμ. Περιφέρειας Κρήτης, όσο και με την υποδομή αυτού, αφού οι εγκαταστάσεις είναι πεπαλαιωμένες. Τα δε χρησιμοποιούμενα υλικά είναι εξαιρετικά εύφλεκτα και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων, αλλά και των κατοίκων της γύρω περιοχής.

Ερωτηματικά, ακόμα, προκύπτουν για την ασφάλεια και τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί

- Με ποιο σκεπτικό χορηγήθηκε άδεια λειτουργίας του εν λόγω εργοστασίου από τη Περιφέρεια Κρήτης, σε αντίθεση με την αρνητική γνωμοδότηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου και ενώ εκκρεμεί ακόμα η υπόθεση για λήψη απόφασης από το ΣτΕ; Ζητάμε να κατατεθεί η σχετική απόφαση της Περιφέρειας.

- Υπήρξε εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου για τους εργαζόμενους της επιχείρησης; Ζητάμε επίσης να κατατεθεί η κατάσταση εργαζομένων που υποβλήθηκε στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας καθώς και η έκθεση της Επιθεώρησης Εργασίας για το εργατικό ατύχημα.

- Πόσοι εργαζόμενοι ήταν ειδικευμένοι, πόσοι ανειδίκευτοι και ποια η εθνικότητά τους; Περιέχονται τα ονόματα όλων στη κατάσταση της Επιθεώρησης Εργασίας; ΄Ηταν όλοι ασφαλισμένοι;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Γιάννης Δραγασάκης
Θανάσης Λεβέντης


Πηγή: http://www.ecocrete.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2375&Itemid=85

Δεν υπάρχουν σχόλια: